ODS Logo

Blog

Venkovské obchůdky se ze strany Zlínského kraje dočkají pomoci

Zlínský kraj se rozhodl mezi 65 malých vesnických prodejen v regionu rozdělit částku 6 milionů korun a pomoci jim tak s jejich činností.

„Venkovské prodejny neslouží jen k zásobování místních obyvatel potravinami a základním zbožím. Plní také důležitou roli v komunitním životě v malých obcích – v obchodě se lidé setkávají, povídají si o dění v obci, chodí si pro radu. Starší občané jsou mnohdy na existenci malých místních obchůdků zcela odkázáni. Od roku 2021 proto jejich zachování podporujeme. Začínali jsme se 3 miliony, které nám poskytlo Ministerstvo průmyslu a obchodu. Díky zájmu provozovatelů prodejen jsme dotaci postupně navýšili z krajského rozpočtu až na dnešních 6 milionů,“ uvedl Lubomír Traub, náměstek hejtmana pro strategický rozvoj, územní plánování, dotace a cestovní ruch.

O podporu mohou žádat provozovatelé maloobchodních prodejen v obci do tisíce obyvatel. Výše dotace pak bude od 30 do 100 tisíc korun na jednu takovou prodejnu. Prioritu zde pak mají obce do 350 obyvatel, prodejny s nízkým počtem zaměstnanců a ty s větší vzdáleností od další nejbližší prodejny.

Z částky 6,029 milionů korun půjde zhruba 3,8 milionů od Ministerstva průmyslu a obchodu, zbylá část pak z rozpočtu Zlínského kraje.

Zdroj a foto: Zlínský kraj